Friday, February 11, 2011

Memasang Template

ditaip Unknown pada 2/11/2011 12:36:00 PM 26 komen

Assalamulaikum,


Cik Eyka bertanya, macam mana nak ubah template.
Ok, ada banyak cara sebenarnya, tapi,
memandangkan Eyka berminat dengan
template yang Mommy Pinky guna,
Mommy Pinky tunjuk cara ni je la ek. Hehe.


Ok, mudah sahaja ye, jangan sedih-sedih.
Sila ke Blogger Templates Hah, pilih-pilih.
Banyak pilihan kat sini, rambang mata jadinya.

Okey, Mommy Pinky dah jumpa template Mommy Pinky.



Klik Download



Bagi pengguna Mozilla Firefox seperti Mommy Pinky, akan keluar pop-up di atas. Bagi pengguna lain, tak tau lah (ayat tak bertanggungjawab). Tapi, arahan nya sama sahaja.

Sila Save.



Pergi ke Folder di mana anda save file tadi. Hasilnya ialah dalam bentuk Compressed (zipped)Folder seperti di atas.

Jadi, sila extract file tersebut.

Apa, cane nak extract? Haisyh, right click, ada la tu. Click je extract all tu



Ikut je arahan yang keluar

Next / Next / Finish

Hasilnya seperti dibawah ini,



Double click folder tersebut hingga jumpa file xml seperti di bawah ni,



Kalau ada, dah berjaya la tu.. :)

Ha..so, macam mana nak guna ia sebagai template blog?

Ok, caranya mudah je.

Dashboard / Edit HTML / Download Full Template

(penting sebagai backup!)

Seterusnya, click Browse



Cari dimana file .xml yang anda simpan tadi, dan click OPEN


Click Upload

Save Template

Siap.

Selamat Mencuba ya :)
Tasa macam ini tutorial paling panjang setakat ni.
Harap korang faham.
Fuh
(jampi sket..haha)





Dah habis baca ke? Jemput tinggalkan komen ◕‿◕



Monday, February 7, 2011

Highlight Komen Admin

ditaip Unknown pada 2/07/2011 03:53:00 PM 14 komen

Assalamualaikum, terlebih dahulu nak mohon maaf pada yang bertanya. Baru sekarang nak tunjuk tutorial ni. Act, MP dah terlupa kat mana asal usul belajar tutorial ni. Tutorial tu dari orang seberang. Puas google nak cari balik tutorial tu, tapi tak jumpa. Akhirnya MP terpaksa cek satu-satu kod dan eksperimen sendiri. Mangsa eksperimen tentulah blogshop MP. Kih kih.

Haa perasankan kat bahagian komen ade kambing comel dan tulisan bold kalau MP (admin blog) yang komen.

So, rasanya kalau ikut tutorial ni betul-betul tak de masalah kecuali yang guna template daripada Blogger Designer. Tak dapatla nak tolong ^^

Jom belajar jom cara highlight author comment

Ok, macam biasa,


Dashboard / Layout / Edit HTML / Download Full Template

(penting sebagai backup!)

Sila tick Expand Widget Templates

Cari code dibawah ni (Tekan Ctrl + f untuk memudahkan pencarian)


#comments-block .comment-footer {

Masukkan kod ini sebelum kod di atas

/* Author Comment Highlight
____________________________*/

.author-body {
background: url(http://dl4.glitter-graphics.net/pub/244/244554lqb5be0b16.gif)no-repeat left center; background-color: #FFF;
border-top: 0px dotted #223344;border-bottom: 0px dotted #223344;border-left: 1px solid #ff6699;border-right: 1px solid #ff6699;
margin:0;
padding:1px 1px 60px 60px;
}

.author-body p {
font: 16px Tempus Sans ITC;
font-weight:bold;
color: #ff0080;
}


Tips:

http://dl4.glitter-graphics.net/pub/244/244554lqb5be0b16.gif 
: url gambar boleh diubah di sini



Kalau tak ubah, dapat gambar incik lembu nih ^^


saje tak mo bagi link incik kambing. tak mo la sama eh ;)

#FFF Ubah warna latar
#ff6699 warna border, kenala sama dengan warna kotak komen, kalau tak, cacat jadinya. kihkih.

rujuk balik korang punya kotak komen warna ape.
SINI

Yang lain-lain tu, pandai-pandai la bereksperimen sendiri wokey.
Macam padding, font, color tu. \
Panjang la plak nak terang satu-satu. hehe.


Ok, paling penting dan agak sukar di bahagian ini, cari kod ini

<data:comment.author/>

Seterusnya masukkan kod yang dibold hijau dibawah TEPAT di kedudukannya.
Salah isi, blog korang hancuss.
Hehe.



<data:comment.author/>
</b:if>
</dt>


<b:if cond='data:comment.author == data:post.author'>
<dd class='comment-body-author'>
<p><data:comment.body/></p>
</dd>
<b:else/>

<dd class='comment-body'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<span class='deleted-comment'><data:comment.body/></span>
<b:else/>
<p><data:comment.body/></p>
</b:if>
</dd>


</b:if>

<dd class='comment-footer'>



Ok, dah siap. Save!! ^^

Ini hasil kerja tangan MP sendiri study kod macam nak gile.
Sila hormat ye. Kalau nak pinjam, sila letak backlink.
Kerjasama anda amat dihargai. TQ.






Dah habis baca ke? Jemput tinggalkan komen ◕‿◕



Sunday, January 2, 2011

Sweet Tooltips

ditaip Unknown pada 1/02/2011 02:23:00 AM 169 komen

Sweet tooltips ni akan muncul bila cursor menyentuh link pada blog kita.



Cari kod
</head>

Pilih kod color mana yang korang nak
Copy paste masuk kat bawah kod </head> tadi.
Save. Siap dah ^^

Pink-Pinky

<link href='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/pink-pinky.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><br/>
<script src='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/tooltips.js' type='text/javascript'/><br/>
<script src='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/sweettiles.js' type='text/javascript'/>

Pink-Orange

<link href='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/pink.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><br/>
<script src='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/tooltips.js' type='text/javascript'/><br/>
<script src='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/sweettiles.js' type='text/javascript'/>

Blue-Orange

<link href='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/blue.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><br/>
<script src='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/tooltips.js' type='text/javascript'/><br/>
<script src='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/sweettiles.js' type='text/javascript'/>

Blue-Green

<link href='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/blue-green.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><br/>
<script src='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/tooltips.js' type='text/javascript'/><br/>
<script src='https://sites.google.com/site/formulapikatsuami/sweettiles.js' type='text/javascript'/>

Please backlink/kredit Mommy Pinky jika ambil code tutorial ni, ok.
Terima kasih.

TARIKH ASAL PUBLISH : 1 Feb 2011
UPDATE : 18 Aug 2017






Dah habis baca ke? Jemput tinggalkan komen ◕‿◕



Saturday, January 1, 2011

Salji Pelbagai Warna

ditaip Unknown pada 1/01/2011 09:44:00 PM 65 komen

Masuk bahagian Theme
Klik Edit HTML
lepas tu tekan keyboard Ctrl + F serentak untuk buka ruang search
cari kod </body>
copy je kod pilihan kat bawah ni dan paste sebelum kod
</body> tadi
Save.
Nak pelbagai warnakan, caranya letak la semua kod yang ada ni, hah terus jadik salji pelbagai warna. Haha :D

Pink

<script src="https://sites.google.com/site/blogzanamn/file/pink.js" type="text/javascript">


Yellow

<script src="https://sites.google.com/site/blogzanamn/file/yellow.js" type="text/javascript">


Green

<script src="https://sites.google.com/site/blogzanamn/file/green.js" type="text/javascript">


White

<script src="https://sites.google.com/site/blogzanamn/file/white.js" type="text/javascript">


Blue

<script src="https://sites.google.com/site/blogzanamn/file/blue.js" type="text/javascript">





Dah habis baca ke? Jemput tinggalkan komen ◕‿◕



 

Sign in
Copyright © 2021. All rights reserved
Hannah Marketing (002548446-P)