Monday, January 25, 2021

Pizza Thousand Island Homemade Resepi Simple dan Senang

ditaip Mommy Pinky pada 1/25/2021 11:26:00 PM

Aku tak pakar masak. Aku belajar masak pun lepas kahwin oii. Takat lepas anak tekak sendiri dan bagi anak-anak dan suami makan ok la. Nak jamu-jamu orang haisyhh, keyakinan aku tahap bawah tanah lagi. 


Lauk yang biasa aku masak sama ada resepi mak aku, mak mertua aku, kawan serumah aku zaman belajar dulu dan paling banyak dari internet la. Aku suka cari resepi dari group facebook Masak Apa Hari Ni? (MAHN), kalau dari youtube aku suka ikut Che Nom. Instagram pulak Khairul Aming. Kadang-kadang aku cari resepi blogger jugak. Yang penting, resepi simple-simple je tapi nampak sedap dan mudah nak ikut, senang kata dia punya peratus nak gagal tu rendah haaa, laju-laju save resepi tuu


(Pizza pertama)


Resepi buat Pizza ni pun ada banyak versi tau yang aku pernah buat. Tapi kann paling aku fail ialah uli tepung sampai licin permukaan dia. Isyhh kagum jee tengok orang yang uli sampai licin tu. Cantik je tepung dia, flawless gitu. Aku buat tahap gerutu-gerutu lagi. Lantakla janji boleh makan (ayat orang gagal. bhahahhah). Nanti nak beli mesin uli doh tu la. Campak-campak siap. Perghh, senang hidup!


Aku buat doh pizza ni ikut resepi Aziekitchen. Sebab simple dan macam best je guna minyak zaitun. Resepi omputih katanya

Bahan-bahan

1 ½ cawan air suam
2 sudu kecil yis mauripan
Secubit gula
4 cawan tepung gandum
¼ suduk kecil garam
¼ cawan minyak zaitun
Sedikit minyak zaitun (lumur)





Masih gerutu tapi aku dah give up ye para hadirin. Maka aku biarkan dia menggemukkan diri sendiri di satu sudut. Aku memang bahagi 4 siap-siap supaya senang nak uli, besar-besar kang aku jugak yang stress. Ikut resepi sebenar dah gemuk baru bahagi weyy. Tapi lepas ni kalau buat lagi aku akan bahagi 3 je siap-siap sebab kecik sangat dohnya lepas dah leperkan. 



Pizza pertama aku buat tu leper sangat sebab nak bagi cukup saiz dulang, tapi dohnya sikit bila bahagi 4 gitu. So lepas bakar aku tengok doh tu macam tak naik cukup gebu, baki doh tu aku campur balik dan bahagi 2. Baru ok. Korang paham ke ape aku bebel ni



Topping pizza, dah nama pun thousand island haruslah guna sos thousand island kann. Topping ni ikut citarasa kita je sebenarnya. Macam aku wajib ada nenas. Dan aku tak minat sangat sos tomato, sebab tu kalau pergi pizza hut pun aku mesti order Aloha Chicken dan Island Supreme je. 





Topping pilihan 

Cendawan Butang
Lada Benggala Merah & Hijau
Nenas
Salami Ayam
Jejari Ketam
Bawang Holland




Selalu buat pizza, aku suka guna mozzarella je tapi masa shopping barang dapur hari tu Mr.Hubby jumpa yang 3 in 1 ni. Lagi sedapp



Bakar suhu 250०C selama 15 minit api atas bawah

Ni pizza last sekali, sebab tu topping dia macam gila kuasa semua aku tabur habiskan stok. Malas nak simpan-simpan dah. Ingat pizza last ni nak masak dan simpan esok pagi panaskan semula. Tapi Mr.Hubby dan anak-anak cakap nak makan lagi. Maka, tamatla riwayat pizza hari yang sama. 






Dah habis baca ke? Jemput tinggalkan komen ◕‿◕



0 komen:

:a :b :c :d :e :f

Post a Comment

 

Sign in
Copyright © 2021. All rights reserved
Hannah Marketing (002548446-P)